Személyiségfejlesztés és kommunikáció fejlesztés

A legjobb videók egy helyen.

KATTINTS IDE!>>

 

Személyiségfejlesztő és kommunikációs hírlevél >>
AfterTraining - egy rendezvény utóélete

"Szoros kapcsolat van a szenvedélyes lelkiállapot és az önbizalom hiánya között.
A túlzott szenvedélyesség az önbizalom pótlékaként szolgál."
Eric Hoffer


MEGERŐSÍTÉS
a párkapcsolatban

Manhertz József összefoglalója
(100. tréning - 2009. június 8.)

 
Nem remetéknek szól ez a tréning!

Ha egyedül élsz, és ezen nem kívánsz változtatni,
akkor ebbe az anyagba bele se kezdj!
Viszont, ha szeretnél javítani a párkapcsolatodon vagy felkészülni egy új fogadására,
akkor itt az ideje, hogy beszéljünk az éltető párkapcsolat titkáról
és megvalósításának okairól!

Szokás szerint kezdjük az élő tréning hangos összefoglalójával!

A hangsávot innen letöltheted! >>

Kedves téma, de néha nagyon bonyolult...

Kíváncsi vagy a tréning résztvevőinek leggyakoribb párkapcsolati problémáira?

Talán ismerős lesz néhány...

- A kommunikáció hiánya (ez toronymagasan győzött);
- a nem megfelelő kommunikáció;
- elbeszélés egymás mellett;
- rossz reakciók;
- befelé fordulás;
- kevés idő vagy túl sok idő,
- ízlésbeli különbség;
- a nagy térbeli távolság;
- energikusságbeli különbség;
- az egyik fél túl törtető;
- a hosszú távú elkötelezettség hiánya;
- egymás igényeinek nem ismerete;
- egyéni szabadság (ki meddig mehet el);
- zárkózottság;
- szenvedélyek (pl. alkohol);
- rutinszerűség;
- közös célok hiánya;
- csak az egyik szeretne gyereket;
- a problémák elhallgatása;
- a másiknak való alárendeltség;
- hangulati befolyásolhatóság;
- bizalmatlanság.

Ugye tudnád folytatni?...

 
A PÁRKAPCSOLATOK SZAKASZAI - Párkapcsolati tréning

Idézd fel a tapasztalataidat!
Hogyan fejlődtek a kapcsolataid? Milyen szakaszokat ismersz fel?

Egy átlagos kapcsolat

Az alábbi, egymást követő fázisok ismerősek lesznek, ha nem az első és egyben utolsó szerelmeddel élsz éppen! Fussunk át ezeken!

Lelkesedés

Ekkor rózsaszínű a világ. Kinyílsz az emberek felé, mint a tulipán. Még a nehézségeket is sokkal könnyebben veszed. Az új kapcsolat igazi energiaforrás lesz, amely életed megannyi területét táplálja. Párod hibáit is az erényeihez sorolod. Lelkesítő közös célokat láttok: az első randevú, az első csók, ...ugorjunk..., az eljegyzés, majd a házasság.

Megszokás

A lángoló szerelem elmúlik. Mindenki teszi a maga dolgát. De főleg a munka, a munka, meg a munka. A közös cél néha már legfeljebb csak egy nyaralás megtervezésében nyilvánul meg. A kapcsolat átalakul egyfajta fáradt kötelezettséggé, amelyben a pár megreked a szokás ereje által.

Ebben a fázisban ha egyéni célokat meg is fogalmaznak, azok ellentétes irányúak, és már nem kompatibilisek. Az érdemi kommunikáció hiánya következtében az eltávolodás párosul az unalommal, és egyre valószínűbb, hogy még ebben az életben elérkezik a következő fázis...

Kiábrándulás

Innen nincs visszaút. Ahogyan a lelkesedés idején a hibák is erényesek voltak, itt a korábbi erények is hibákká válnak. A világ ismét más színű, rózsaszín helyett szűrke. Ha nem szakítanak, akkor az egyedülléttől való félelem, és a beszilárdított kötelezettségek súlya alatt nyomorítják tovább egymás lelkét.

"A szerelem nem abból áll, hogy egymást bámuljuk,
hanem ugyanabba az irányba nézünk kifelé."

Antoine de Saint-Exupéry

 
Ha csupán minimális tapasztalatod van a fenti szakaszokról, akkor is bizonyára feltűnt, hogy a téma sokkal-sokkal mélyebb kifejtésre ad alkalmat. Erre még a jövőben visszatérünk, azonban most nézzük, meg milyen egy...

Nem átlagos kapcsolat

Meg tudod pontosan fogalmazni, hogy milyen társara vágysz?

Hagyjuk most az üres kliséket az ideális partnerrel kapcsolatban, hogy "megértő, biztonságot adó, elfogadó, őszinte, hűséges " és egyebek!

Zárójel: ha személyes céljaid között szerepel a nagy ő, és bevonzásához csak ilyen lagymatag tulajdonságokat társítottál hozzá, akkor nagy esélyed van (újra) átélni a kiábrándulási fázist. (Sipirc a célkitűző tanfolyamhoz! >>)

Egy szuper kapcsolat legfontosabb jellemzőire már rá is jöhettél:

1) Nem válással végződik! Ó persze, hogy ez még kevés, de a lesújtó statisztikákat szemlélve mégis jelentős.

2) Egyéni célokkal rendelkeznek. Az álompár mindkét tagja pontosan tudja, hogy merre tart az élete - mert ők irányítanak.

3) Közös célok erősítik kapcsolatukat. A személyes céljaik támogatják egymást, és közös célokban is manifesztálódnak.

A jó kapcsolat kialakítása, megerősítése, valamint megóvása szempontjából ezúttal nem tértünk ki olyan lényeges összetevőkre, mint pl. az érzelmeink kezelése, vagy a problémamegoldás. A célkitűzésre összpontosítottunk, amelynek fontossága mindenhol visszaköszön.

A párkapcsolaton belüli átfogó stratégiaként a következőt ajánlom:

Érd el, hogy a kapcsolatod mindig a lelkesedési fázisban maradjon!

Bizony kevesen élik ennyire felemelő módon a közös életüket... 7 év elteltével is!

Hamarosan kitérek az alcímben megfogalmazott titokra, amelynek megvalósításával felülmúlhatod a legtöbb tönkrement kapcsolat problémáját. De előtte egy gyors...

ÁLLAPOTFELMÉRÉS A párkapcsolati tréning első lépése.

Ahhoz, hogy a megszokási fázisból pozitív irányba mozdulhass, először tudnod kell, hogy kapcsolatod hol tart ebben a pillanatban. A gyakorlat pofon egyszerű.

Vonulj vissza!

Találj egy kis időt, amikor egyedül csendben értékeled a helyzetet!
Mi van? Mi jó? Mi rossz? Min változtatnál? Mit hagynál el? Mire vágysz? ...és így tovább.
(Ha jelenleg egyedül élsz, akkor is kritikusan fontos ez a tervező rész!)

Vedd rá társadat is, hogy tegyen hasonlóképpen, majd jöhet a következő lépés.

Beszéljétek meg!

Mutassátok meg egymásnak, hogy mire jutottatok! Ismerjétek meg jobban egymás igényeit, vágyait, elképzeléseit, vagy sérelmeinek okát. (A többség sajnos jobban ismeri kedvenc sorozatának főszereplőjének életét, mint a saját társát.)

Ha ezzel megvagytok, akkor - és csak akkor! - lehet közös célokat kitűzni. A sorrend elkerülhetetlen: először tudd, hogy Te mit akarsz, majd ismerd meg társad céljait, és végül ezekkel összhangban alkossatok közöseket! Jöjjön végre a titok!

A tavasz további bizonyítéka.
Egy életre választanak társat

AZ ÉLTETŐ PÁRKAPCSOLAT TITKA

Felületes értelmezéssel könnyen félreérthető a most következő gondolatsor. Javaslat: legyél nyitott, előítéletektől mentes, és vizsgálódó. Élő tapasztalat által érvényesített ismeretről van szó.

Kompenzáció - mint a párkapcsolatok (tudattalan) mozgatórugója

Keressük a párunkat, de vajon önmagunkat megtaláltuk-e már? Sok csalódásnak az az egyszerű oka, hogy az élet értelmét valaki másban keressük. Ez a hozzáállás kialakítja a függőséget, amely kudarc esetén - és ez a gyakoribb - szenvedést okoz. Idővel kiderülhet, hogy a társról alkotott vágykép nem fedi a valóságot, ráadásul a kontrollálatlan változás is közrejátszik.

Óriási különbségek vannak férfiak és nők között. Egy nő sokkal önfeláldozóbb, könnyebben alárendeli magát a férfinak, és ez így is van rendjén, ameddig a férfi szeretően gondoskodik róla. Az örök időkre fogadott szerelem azonban megváltozhat.
De vajon mi hogyan változunk?

Nem kerek egész

A probléma abban áll, hogy az emberek a saját hiányosságukat egy másik személlyel akarják kipótolni, amely egyrészt gyakran illúzió marad, másrészt a már említett függőséghez vezethet.

Két választásod van:

- Bízol a véletlen szerencsében, és találsz valakit, aki tökéletesen kiegészít, és életed végéig pont olyan lesz, amilyenről mindig is álmodtál. (Hallottunk már ilyenről.) Vagy?

- Fejlődésedért felelősséget vállalva kikerekíted Önmagadat, amely a szellemi szabadságod alapja.
Ezáltal a megfelelő társ csak egy lesz a számtalan pozitív jelenség közül, amely majd megjelenik az életedben.

Ha már kapcsolatban élsz, de nem vagy elégedett, akkor szintén választhatsz. Reménykedsz, hátha valami csoda folytán megváltozik a helyzet, vagy elindulsz a személyes egységed megalkotása felé, ami más szóval a következőképpen hangzik.

A titok: SZEMÉLYES INTEGRÁCIÓ A párkapcsolati tréning célja.

A személyiségünk fejlődésének lényegére tapintottunk. Minden e körül forog. A párkapcsolatok szempontjából különösen fontos a személyes egységed megvilágítása, mivel annak erőssége közvetlen hatással van az érzelmi életedre.

Nagyon egyszerűen fogalmazva a személyes integritás annyit tesz, hogy egyedül is remekül érezzük magunkat.

A függőség helyett szabadság

Szemléletem szerint az ideális kapcsolat a szabadság szinonimája. Vigyázat! Ez a megállapítás vulgárisan értelmezve könnyen félrecsúszhat. A szabadság nem azt jelenti, hogy önző vágyainkat a társunk rovására kiéljük (pl. félrelépés). Éppen ellenkezőleg!

A kölcsönös figyelem által mindketten támogatást kapnak a másiktól a kiteljesedésükhöz. Itt jön a könyörtelenül szemfelnyitó megállapítás:

Amíg nem stabilizáltad (integráció!) a saját életedet, addig teljes odaadással a társadét sem leszel képes támogatni. Sőt! Minél gyengébb és sérülékenyebb egy személyiség, annál inkább csak önmagára tud figyelni. Kontra: egy stabil, érett, kimozdíthatatlan személy már képes túllépni önmagán, és észrevenni a másikat is, támogatva őt a képességeinek kifejlesztésében, lelki egyensúlyának elérésében.

El tudod képzelni, milyen lehet az, amikor két ilyen személy szíve összeér? Ha eddig nem hittél a csodákban, akkor itt az ideje!

Az álompár tagjai nem azért jöttek össze, hogy boldogok legyenek, hanem azért hogy megosszák a már eleve meglévő boldogságukat, mert ezáltal megsokszorozzák a sajátjukat is. (Önző szemmel ez felfoghatatlan.)

Figyelnek egymásra, érzékenyek a partnerük jelzéseire, de nem függnek tőle. Visszahúzás helyett a felemelés jellemzi őket.

A társad ebben a formában pótszer helyett katalizátor lesz, aki aktivizálja a Benned rejlő képességeket. Egyszerűbben fogalmazva, teret kapsz fizikai és tudati síkon, és sokkal többre leszel képes, mint egyedül.

Ugye most már világos, hogy mit értettem a kapcsolat szabadsága alatt?

A jó hír!

Nem kell rögtön a kapcsolat indulásakor "tökéletesnek" lenned. (Bevallom, ez számomra is nagy öröm!) Már maga a fejlődésre való törekvés is lélekemelő tapasztalatokkal jár. Hasonlóan ahhoz, amikor a beteljesedés felé vezető út szépségéről beszélünk.

A szenvedéssel teli kiszolgáltatottság csak az egoista hozzáállást szilárdítja meg, amely fokozza az önkorlátozó negatív érzelmek befolyását.

Tudom, hogy ezt nem akarod, hiszen azért vagy itt közöttünk, mert fontos Számodra a személyiségfejlesztés.

Csak egy kérdés maradt: Hogyan valósíthatod meg a személyes integrációt?

 
Első lépés a célkitűzés!

Érzelmi életed szempontjából döntő kérdés, hogyan fejlődik a párkapcsolatod. Ha már legalább egyszer közel kerültél valakihez, akkor jól tudod, hogy a kapcsolatod minősége jelentősen drasztikusan befolyásolja életed megannyi területét. Mert a cselekedeteid alapvetően érzelmi állapotodtól függenek.

Személyes céljaid netovábbja lehet egy életre szóló, szuper kapcsolat megalkotása. Bizony, megalkotása! Ugyanis ez nem fog csak úgy "véletlenül" megtörténni Veled. (Még akkor sem, ha csókolózós végű amerikai filmeket nézel!)

A megalkotás első lépése

Pontosan tudnod kell, hogy mit akarsz megvalósítani ezen a téren is, különben hajlamos lehetsz újra és újra belesodródni a múltadban akár már többször is megtörtént események mintáiba. Sok bizonyítékot látunk erre, például, amikor egy nő már harmadszor is olyan társat talál magának, aki a kezdeti lelkesedési fázis elmúlásával csúnyán bánik vele, pont ahogyan az előző.

Megkapod, amit megérdemelsz

Ha nem szeretnél a jövőben tartósan kellemetlen helyzetbe kerülni, akkor a folyamatokat tudatosan kell irányítanod. Felejtsd el azt a tévképzetet, hogy a tudatosság megöli a spontaneitás szépségét. Épp ellenkezőleg, a tudatosság emeli sosem látott magasságokba, amelynek megértéséhez kell a személyes tapasztalat.

Bocsánat, elfelejtettem időben jelezni, hogy nem azokhoz szólok, akik csak egy múlandó flörtre vágynak! Azoknak elég lesz a pillanat által indukált érzéseket kiélvezni, ...számolva a következményekkel.

A véletlent kizárva beláthatod, hogy mindaz, ami egy kapcsolatban eddig történt Veled, logikus következménye volt a korábbi cselekedeteidnek. És ez így lesz a jövőben is!

Az irányítás

Tudatos irányítás alatt azt értem, hogy haladsz a célod felé. Összetett folyamatról van szó, de most jöjjön rögtön a lényeg.

Azzal indítottunk, hogy dominánsan érzelmi lények vagyunk, s cselekedeteinket érzelmeink határozzák meg. (Sokszor a döntéseinket csak utólag racionalizáljuk - azaz magyarázzuk.)

I. lépés

Elsősorban ne azt programozd, hogy a társad milyen személy legyen, hanem azt, hogy általa Te milyen érzésekre vágysz!

Az így létrehozott érzelmi minta kiváló szűrő lesz a Számodra megfelelő - érzelmi biztonságot adó - személy bevonzására, vagy a meglévő átalakulásának segítésére.

Van ám egy másik oldala is az eredménynek, amiről eddig nekem még senki sem beszélt, pedig kihagyhatatlan lépés.

II. lépés

Lépj túl a saját igényeiden, és válaszolj a következő kérdésre: Te mit teszel bele a kapcsolatodba, hogyan adod meg az érzelmi biztonságot a társadnak?

A vágyott és felajánlott érzelmek egyensúlya teszi érvényessé az ideális kapcsolat megalkotását.

Ez a kitétel elfogadható? Tedd próbára mielőbb!

Most nézzük meg, hogy kommunikációs szinten miképpen javíthatsz a kapcsolatodon, vagy hogyan kezdhetsz újat.

Rendkívül fontos tudnod!

A kapcsolati problémák jóval az érzékelhető megjelenésük előtt születnek. Az egyén problémája egyben a párkapcsolat problémája, függetlenül attól, hogy a másik tud-e róla vagy sem. Ezért lényeges a rejtett (főleg elhallgatott) problémák felderítése. Ha így teszel, akkor igen súlyos jövőbeni gondokat előzhetsz meg, és rendszeres megújulásban lesz részed.

Hogyan láss neki?

 
A párkapcsolat megújítása

A párkapcsolatok (vissza-) fejlődése során gyakorta megfigyelhető a két fél közötti kommunikáció elsorvadása. Az udvarlási fázisban még átbeszélgetik az éjszakát, majd ez a lelkesedés fokozatosan csökken.

Tudatos irányítás a verbális kommunikációval

A megújulás itt kezdődik. Kezdj újra beszélgetni a társaddal! Ahhoz, hogy a dolgok jobbá váljanak, először beszélni kell róluk. Emlékszel? A kommunikáció hiányát jelölték meg a legtöbben valós problémaként.

Ismertem régen egy nagyon szenvedélyes nőt, akinek a jelmondata az volt, hogy "megbeszélés helyett a tettek számítanak". Érzelmi szinten igaza is volt, de a problémamegoldás szintjén már kudarcot vallott(unk).

A spontán feltörő érzelmek által befolyásolt cselekedetek nem visznek jó irányba. Tudatos tettekkel viszont olyan felemelő érzelmeket élhetsz át, amelyek lelki szinten és hosszú távon kiegyensúlyozottan tartanak. Te milyen távon gondolkodsz?

A tudatosság bármikor megvalósítható kommunikációval. Mindjárt kapsz néhány jó kérdést hozzá, amelyekkel azonnal lendíthetsz a kapcsolatodon.

A halogatás és a tűrés erőteljes szokássá alakulhat. A lelki bajok pont úgy fajulnak el, mint a testiek. Minél előbb érkezik a beavatkozás, annál könnyebb és kevésbé fájdalmas a gyógyulás.

Egy jó kis beszélgetés olyan, mint egy kapszula orvosság. Ne várd meg, amíg visszafordíthatatlanná válnak az apró problémák! Most eszembe jutott egy találó gondolat egy remek filmből, amelyben Al Pacino mondta a következőt:

"Nincs szomorúbb látvány egy megcsonkított léleknél. Láttam már
megcsonkított testeket, de a léleknek nincs protézise."

Egy asszony illata c. filmből

Kérlek, hidd el, a beszélgetéseken múlik a legtöbb!
Emlékezz, az első randevúid is ettől fejlődtek. Most pedig jöjjön a gyakorlati rész!

 
Megújító kérdések

Felírok Neked néhány jó kérdést receptre, amelyek megelőzésre és gyógyításra is egyaránt alkalmasak. Mellékhatás nem ismert!

A kapcsolatodban mi a három legnagyobb,
személyes vonatkozású problémád?

Vagyis, amit Te annak tartasz. Ha erre nem tudsz válaszolni, akkor nem hiszem el, hogy van társad!

Vajon tudod-e, hogy a párodnak melyek a legnagyobb problémái?

Ha nem, akkor itt az ideje annak, hogy megkérdezd. Ha nincsenek problémái, akkor megint csak nem hiszem el, hogy van társad. A problémákon dolgozni csak akkor tudsz, ha már azonosítottad.

Mik a céljaid?

No comment!

Mik a párod céljai?

Vajon ismered-e? Ahhoz, hogy közös célokat tudjatok kitűzni, ismerned kell a kedvesed céljait is.

Egyéni céljaitokat hogyan tudjátok összeegyeztetni?

A közös célok elengedhetetlenek az életre szóló és szárnyaló kapcsolathoz. A közös út mellett feltétlenül fontos, hogy egymás céljait is támogassátok. Konkrétan hogyan fog ez működni a gyakorlatban?

A nagy áttörést hozó kérdés pedig:

Milyen módon tudsz érzelmi biztonságot adni a társadnak?

Mielőtt bármit is kapnál, először adnod kell. Érzelmi szintén így jön létre az egyensúly.

 
A hozzáállásod sem statikus!

A problémák őszinte megbeszélése, a személyes és közös célok egyeztetése, vagy csupán a rendszeres beszélgetések mind jó irányban tartják a kapcsolatod fejlődését. Biztos lehetsz abban, hogy csak úgy magától nem marad meg egy elért szinten.

Hitted volna, hogy ilyen nagy hatású egy kis beszélgetés? Fontold meg! Ez a hozzáállás segít megoldani a még lappangó problémákat, s ami a lényeg, megtisztítja a közös jövőtöket. De persze ez is csak a Te választásod...

Emlékezz! A párkapcsolat állandó megújítása jelenti a fenntartását. A további magasságok eléréséhez, vagy éppen az energiarabló kapcsolatok leépítéséhez később még lesz néhány szavam.

* * *

A megerősítő program befejező része a lelki megerősítésről szól. Gyere velem! >>

 

 


<< Vissza         Tartalom         Az oldal tetejére         A tanfolyam         Ők mondták
 

  © 2004-2017 Manhertz József     Minden jog fenntartva.    Kommunikációs tippek >>