Személyiségfejlesztés és kommunikáció fejlesztés

A legjobb videók egy helyen.

KATTINTS IDE!>>

 

Személyiségfejlesztő és kommunikációs hírlevél >>
AfterTraining - egy rendezvény utóélete

"Az igaz, hogy a kemény munka még senkit sem ölt meg,
de minek kockáztasson az ember?"
Ronald Reagan


ÚJRAKEZDÉS
a karrierben

Manhertz József összefoglalója
(82. tréning - 2008. szeptember 15.)

Kezdjük a célkitűzéssel!

Ha valakinek már van fogalma a célkitűzésről, akkor az elsősorban a munkával, vállalkozással kapcsolatos. (Férfiaknál biztosan.) A munkánk közvetlen terméke a pénz. Az anyagiak mellett azért lényeges, hogy örömmel végezzük, mert különben csak szükséges nyűgként fogunk rá tekinteni, és így a felemelkedés is nehézkessé válik.

Fontos, hogy megerősítsd a karrier céljaidat, még akkor is, ha nem kívánsz túl magasra törni.
Az önbecsülésed akármilyen életszínvonalat is engedjen meg Számodra, az elvárható minimum az, hogy pontosan tudd:

- mit akarsz el- vagy újrakezdeni,
- fenntartani és megerősíteni, vagy
- végleg leépíteni.

Ezúttal beszéljünk az újrakezdésről!

MEGERŐSÍTÉS

A személyes céljaid legyenek minden döntésed középpontjában! Ezek a célok adnak választ arra a kérdésre, hogy MIÉRT akarsz a választott munkád által pénzhez jutni. Nyomós okokra van szükséged ahhoz, hogy felépíts egy karriert vagy egy vállalkozást.

Ilyen indok lehet például a családod, egy társadalmi elismertség, egy szakmai státusz, az időd felszabadítása, a kedvteléseid, és így tovább.

Melyek ezek az okok?
A személyes céljaidat is leírtad már?

A korábbi alkalommal az önfejlesztésről volt szó, amely szerves részét képezi a karrier céljaidnak, mivel azokat közvetlenül támogatja. Ahhoz, hogy több pénzt keress fejlődnöd kell, mind tudásban, mind képességekben. Nincs mese, pénzre pedig szükséged van. (A pénzügyeket a következő tréningen vizsgáljuk meg.)

Kicsi vagy nagy újrakezdés?

Akármekkora változtatásra is van szükség a munkádban az alábbi szemléletet érdemes megfontolnod. Az újrakezdés nem csak egy gyökeres váltásra igaz, hanem a meglévő posztod felülvizsgálatára is.

Lehet, hogy csak új irányt kell venned a meglévő területeden, de az is lehet, hogy magát a területet kell újra megválasztanod. A mérlegeléshez, és egy jó döntés előkészítéséhez az oldal végén néhány hasznos kérdés vár Rád.

A szemlélet

A megszokás utáni vágyunk igen nagy, és ez csökkenti a változtatásra való hajlandóságunkat. A körülményeink azonban tőlünk függetlenül folyamatosan változnak, s ezek a fejünkben megszilárdított dolgainkkal elvben összeférhetetlenek.

Az így kialakuló zavarodottságunkat elkerülhetetlenül tovább fokozzák a félelmeink (pl. a biztos állás elvesztése), valamint a vágyaink (pl. több bevétel) között létrejött feszültség. Az eredmény kívülről teljesítményromlás és tehetetlenség, belülről pedig negatív érzelmek. Mit lehet tenni?

VÁLTOZTASS!

Különben a helyzet rosszabbodik. A dolgok nem maradnak meg egy adott szinten, még akkor sem, ha Te nem teszel értük semmit. Hiszen a környezet változik. Lehet, hogy ideiglenesen javulást tapasztalsz, mert a múltban felhalmozott pozitív érdemeid beérnek. Viszont a jövőben ne számíts jóra, ha ma nem ültetsz el hasonló magokat.

Érdekesség - lehet, hogy ismerős?
Figyeld meg életed történelmét! Mit látsz? Előfordulnak hasonló minták? Kapcsolati, munkahelyi, vállalkozási, egészségügyi, vagy mondjuk pénzügyi ismétlődő problémákra gondolj.

A változtatás ideje az egyik legkényesebb kérdés, de ezen nincs mit gondolkodni, ha a szükség felmerült. Nem kell a naptáradban sokat lapoznod, mert a legalkalmasabb időpont ekkor van:

MOST!

Ha ez az időpont túl közeli, akkor vágj bele, de kis lépéssel!
A munkahelyedet vagy vállalkozásodat nem kell még ma gyökeresen felszámolnod. Tervezd meg írásban a józan és logikus lépéseket - ez mára elég is. Utána gyűjts információkat az átálláshoz, majd fokozatosan haladj.

De tényleg haladj! A lényeg az, hogy lendületbe jöjj, mert a folytatás mindig könnyebb, mint az újrakezdés. Erre az elvre mindig emlékezz!

Tipp: ha már belejöttél, akkor az újrakezdést a maga léptékében alkalmazd minél gyakrabban, akár naponta. A személyiséged így rugalmassá válik, mert egy adott területen (itt most a munkáról van éppen szó) kialakított szemlélet könnyen átvihető egy teljesen más területre is.

A sorsdöntő kérdések

Lássunk akkor néhány jó kérdést a karriered vagy vállalkozásod megújításához.

Mikor kezdted utoljára újra? Hogyan történt?
Mik voltak a körülmények? Mi késztetett az újrakezdésre?

Amennyiben a jelenlegi munkád az első, akkor gondolj az indulásra! Menj vissza a múltba, figyeld meg az akkori körülményeket, keresd az összefüggéseket. A múlt sokat tanít.

Milyen újrakezdés vár Rád most?

A jelenlegi munkádban, vagy esetleg egy vadonatújban. Sorold fel a tényeket, de legfőképpen az okokat! Egyeztesd a személyes céljaiddal!

Melyek a jelenlegi legkívánatosabb újrakezdésed akadályai?

Azonosítsd az összest, tedd nehézségi sorrendbe, majd az elhárításukat kezdd a legnehezebbel. Az így nyert erő által sokkal könnyebben végzel a maradékkal, mint ha azokkal kezdted volna.
 

Ha tudod, hogy változtatnod kell, akkor Nálad mikor van a MOST?

 

* * *

A következő tréningen megerősítjük a karrieredet. Tarts velem akkor is!

Megerősítés a karrierben >>

 


<< Vissza         Tartalom         Az oldal tetejére         A tanfolyam         Ők mondták
 

  © 2004-2017 Manhertz József     Minden jog fenntartva.    Kommunikációs tippek >>